RESIPI JAPANESE CHEESECAKE
Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua! Hujung minggu ni buat apa semua? Harini ada plan nak keluar ke mana-mana ke ataupun duduk di rumah saja? Hujung minggu ni baik duduk rumah je rilek-rilek sambil makan kek ehhh hahahah bertambah lah berat badan semua. Hujung minggu macamni lah seronok berspend time dengan keluarga. Harini saya nak kongsi satu resepi kek yang sedang viral meletop sekarang haaa dekat facebook. Saya dah cuba meletop sangattt uolsss. Saya pun just copy je resipi dan saya ikut sepenuhnya resipi dia memang menjadi. hehehe takpe saya dah mintak izin nak share resipi ni kat blog saya. :p okay stay tuned gaisss
- Masa:
- Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 1 jam | Keseluruhan: minit
Bahan-Bahan
- Bahan-bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100ml fresh milk
- Bahan-bahan B:
- 60g tepung kek
- 20g tepung jagung
- *gaulkan sekali
- Bahan-bahan C:
- 5 biji telur kuning
- ¼ tsp garam
- Bahan-bahan D
- 5 biji telur putih
- ¼ tsp cream of tartar
- 120g gula haluS
Cara Penyediaan:
- Cairkan bahan A menggunakan double boiler, kacau hingga sebati.
- Biarkan sejuk sedikit, masukkan bahan B & C dan kacau hinggan sebati.
- Pastikan aduan cheese tadi tak terlalu panas, kalau panas sangat nanti telur kuning tu termasak pulak.
- Pukul telur putih bersama cream of tar tar dan masukkan gula sedikit demi sedikit sampai jadi foamy atau meringue. nak make sure adunan dah ok, terbalikkan bekas, kalo tak melimpah kiranya dah perfect.
- Masukkan adunan telur putih tadi kedalam adunan cheese sedikit demi seikit, gaul hingga sebati. Tuangkan kedalam loyang kek.
- Bakarkan cheese cake dengan menggunakan water bath pada suhu 160C untuk 15 minit, kurangkan suhu kepada 150C and bakar untuk 45 minit.
- Turunkan suhu kepada 140C and bakar sehingga atas kek jadi golden brown and, cucuk tengah kek untuk pastikan tengah kek masak atau tidak. Biarkan sejuk dan siap untuk dimakan.
Tips
- waterbath tu maksudnya letak loyang berisi adunan kek dlm bekas yg lebih besar yg ada air. then bakar dlm oven. seeloknya guna air panas dan takat air sekurang2nya 1/4 drpd tinggi loyang kek
heheh tengok ni yang saya buat gebu gebasss ni. Just ikut je resipi dekat atas insyaallah hasilnya macam ni jugak tauuu.
Comments
Post a Comment