RESEPI PIZZA HOMEMADE
Hai semua! Okay kali ini saya memang tak sabar nak kongsi satu resipi ini yang dikatakan memang ramai yang sukakannya. Tapi sebelum tu nak cerita dulu kisah saya dan kawan saya. Kawan saya ni nama dia Syawina dan dia belajar jauh dari Terengganu. Nak dijadikan cerita, dia buat kejutan kat saya yang dia kata dia nak balik Terengganu. Happy lah saya awak eah kawan nak balik. Pastu saya tanya dia "Dahtu mu balik Ganu ni mu nak makan mende2 dok?" Dia kata dia nak makan pizza. Okay saya terkejutlah dia nak makan pizza apa taknya pizza hut kan ade domino ade kenapa tak beli je pastu dia kata pizza hut mahal lah domino pun mahal lah haha pastu dia kata dia rindu nak rasa air tangan saya ni haaaa iyalah masa Form 5 saya buat sendiri tau pizza dan macam biasa kos dia lebih rendah. Dalam banyak jenis pizza yang saya buat Pizza Hawaian Chicken lah paling digemari. Kalau saya pergi pizza hut pun Hawaian Chicken memang wajib saya beli. Tapi sebenarnya dah lama tinggal pizza ini nasib baik saya ada catat dalam buku nota saya. Sebelum saya ade blog ni saya memang catat dalam nota je semua tapi bila dipikrkan sekarang blogger ni dah jadi trend kan so why not saya ceburi bidang blogger ini hehehe. Aduh melalut pulak. OKAY kisah saya dan Wina tu mcamtu jelah haha dia dapat makan pizza dan dia happy. haha okay saya rasa korang mesti dah tak sabar kan nak resepi okay kalau macamtu resipi ada kat bawah dan jangan lupa comment okay :p
Tip :
Sebelum gaul, sapukan sedikit minyak pada tangan okayy. elak lebih banyak melekat..
Bahan - bahan ( Sos )
1) 1 biji bawang besar
2) 5 ulas bawang putih
3) 2 sudu minyak masak
4) 2 biji tomato dicincang
5) 3 sudu besar tomato puree
6) Sedikit garam
Cara - caranya
Panaskan minyak.Tumis bawang besar dan putih.Bila sudah garing, masukkan tomato dan tomato puree serta garam.
Bahan - bahan ( Doh )
1) 250 gm tepung gandum
2) 1 sudu gula
3) 1 sudu yis kecil (serbuk )
4) 125ml air suam
5) 1 sudu marjerin
6) Sedikit garam
Cara-caranya
Masukkan kesemua bahan diatas dalam mangkuk, kemudian gaulkan sampai tak melekit kat tangan.. Uli tu biar lama sikit, sampai rasa lembut.. Kemudian leperkan dalam dulang pembakar, rehatkan doh itu dalam 40 minit lagi lama lagi bagus .. bila nampak naik, amik garfu dan cucuk cucukkan doh itu.. Ini untuk elak udara terperangkap dalam doh. Lepas tu, bakar dengan suhu 150c selama lebih kurang 5 minit. Ketepikan ok..
Tip :
Sebelum gaul, sapukan sedikit minyak pada tangan okayy. elak lebih banyak melekat..
Bahan - bahan ( Sos )
1) 1 biji bawang besar
2) 5 ulas bawang putih
3) 2 sudu minyak masak
4) 2 biji tomato dicincang
5) 3 sudu besar tomato puree
6) Sedikit garam
Cara - caranya
Panaskan minyak.Tumis bawang besar dan putih.Bila sudah garing, masukkan tomato dan tomato puree serta garam.
Bahan - bahan ( Topping )
1) Daging burger/daging kisar ( ikut suka banyak mana )
2) 3 ulas bawang putih
3) 3 batang sosej
4) 1 tin cendawan
5) Keju mozarella
6) Sedikit mayonis
7) Sayur campur ( yang dah dipotong tu )
* boleh gak kalau nak tambah nenas, capsicum merah, hijau dan kuning.. Ikut selera awaklah semua yee.. Yang saya kongsi ni pon dah penuh bahannya
Cara caranya
Daging tu ditumis bersama bawang putih.Doh yang separuh masak tadi, awak sapukan mayonis. Kemudian sapukan sos yang dah dimasak tadi. Sosej tu dihiris nipis. Susun elok. Letak la cendawan, sayur campur. Last sekali tabur keju mozarella. Kemudian bakar pada suhu 150c selama 10 minit sampai keju cair yee.
Comments
Post a Comment