RESEPI MAKANAN KOREA TTEOKBOKKI

Annyeongg (masih dalam mood Korea?) jahahahah semenjak dua menjak ni layan drama korea ataupun variety show mereka aduhh selalu tunjuk bahagian makanan kan??  Itulahh sis pun terliur jugak sampai sanggup ajak family pergi kat restoran korea tapi itulah harga yang mahal pun buat tekak kita sentap jugaaa hahaha jadi penyelesaian dia adalah dengam membuatnya sendiri.  Minggu lepas sis dah upld resipi jjangmyeon haaa kalau tak perasan mohon search ye hehehe okay kali ni sis terliurr dengan tteokbokki haaa pae tu biasanya tgok dlm running man dia makan panas. Sebenarnya bahan dia kek beras jee nak tahu lebih lanjut meh layan resepi ini dulu hehehe



Bahan-bahan:
500gr Sticky Rice Sticks Cake (Anda boleh membelinya di Supermarket Korea)
1 Bawang, dihiris
3 Bawang hijau, potong panjang 3 inci
1package daripada Shimeji Cendawan (sekitar 200gr)
3cups Air
1package Dashi (atau ikan bilis dan Kelp, jika anda mempunyai)
3tbsp gochujang (Korean Hot Pepper Paste)
1 sudu besar cili Flakes
1sudu besar Corn Syrup (atau Gula)
Sos 1sudu besar Soy
3tbsp Madu
200gr Mozzarella Cheese

Cara-Cara:
1. Rebus air dalam periuk, tambah Dashi, gochujang, Chili Flakes.
2. Masukkan kayu Rice Cake, bawang, bawang hijau, sirap jagung, kicap, madu. Kacau perlahan-lahan, kira-kira 5 minit.
3. Masukkan Shimeji, dan kacau sehingga 10 minit, atau sehingga sos pekat dan melembutkan kek beras. Jika anda merasa terlalu pedas anda boleh menambah lebih madu, jika anda mahu lebih pedas, hanya tambah gochujang itu.
4. Panaskan ketuhar kepada 250 ° C, meletakkan Tteokbokki kepada oven-bukti kuali atau hidangan. Parut beberapa keju Mozarella di atas, dan dimasukkan ke dalam ketuhar selama 5 – 10 minit, atau hanya sehingga keju cair.
5. Keluarkan dari ketuhar, berkhidmat dan menikmati semasa ia panas!

Haa senang kan?! Selamat mencuba! 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESIPI NASI ARAB MANDY KAMBING

RESEPI CHICKEN CHOP

RESIPI AYAM KOREAN SPICY